2.

 

Erősítsétek egymást azáltal, hogy elfogadjátok a másikat

2015. május 31. 

"Fogadjátok be egymást, mint ahogyan Krisztus is befogadott titeket. " (Róma 15:7, NIV fordítás)

 

 

Elárulok egy titkot. Mindenki megerősítésre vágyakozik. Észrevetted már? Szinte mindent megtennének érte. Ha nem hiszed, akkor csak nézz bele egy-két valóságshow-ba. Nézd meg, hogy az emberek mi mindent megtesznek, hogy bekerüljenek a TV-be, csak azért, hogy megtapsolják őket. 

Isten hihetetlenül megerősítő és szerető Atya. Amikor biztatsz másokat, akkor megmutatod a szeretetet és ezáltal Krisztust képviseled. Jézus megerősítette az embereket szolgálatán keresztül, te is így szolgálsz ilyenkor. Megmutatsz a világnak egy kicsit többet abból, hogy milyen is Isten.

Az egyik legjobb módja a megerősítésnek az, ha kimutatjuk, hogy elfogadjuk a másikat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Fogadjátok be egymást, mint ahogyan Krisztus is befogadott titeket." (Róma 15:7, NIV fordítás)

Könnyű néha letorkollni és lekicsinyelni másokat, főleg ha nem ütik meg a mi mércénket. A tendencia az, hogy kivetítjük a saját erősségeinket másokra, aztán csalódunk bennük, amikor nem felelnek meg az elvárásainknak. Például, te mindig pontos vagy, ezért ha más késve érkezik, akkor magasan hordott orral lenézel rá. Ugyanakkor jó érzéssel tölt el, mert jobbnak gondolod magad, hiszen te nem késtél el. Esetleg lehet, hogy egy nagyon pedáns ember vagy, és nem tehetsz róla, de észreveszed, ha másnál a feje tetején áll minden, és ilyenkor ez jó érzéssel tölt el. Kivetítjük az erősségeinket másokra elfelejtve azt, hogy nekünk is vannak gyengeségeink más területeken.

Említek egy jobb módszert arra, hogy jobban érezd magad. Ahelyett, hogy másokat lenyomnál, mi lenne ha inkább felemelnéd őket? Ez olyan lökést tud adni, mint semmi más.

A Bibliában, Róma 12:10-ben azt olvassuk, hogy "Szeressétek egymást testvéri szeretettel (mint családtagot) úgy, hogy elsőbbséget adtok és értékelitek egymást." (AMP fordítás)

Ahhoz, hogy Isten munkáját el tudjuk kezdeni, neked és nekem is meg kell tanulnunk értékelni azt, hogy vannak köztünk különbségek és egyedire lettünk formálva. Innen tudod, hogy elfogadtál valakit: nem ragaszkodsz ahhoz, hogy olyan legyen, mint te. Felismered, és örömödet leled abban, hogy különbözőek vagytok. Az az igazság, hogy a világ nagyon unalmas hely lenne, ha mindenki csak olyan lenne, mint te. Isten tehát mindegyikünket különbözőre teremtett, hogy különböző dolgokat tegyünk és minden el legyen végezve a világban.

Minden család, kiscsoport, gyülekezet, vagy bármilyen közösség célja nem az kell, hogy legyen, hogy hozzád hasonlóvá alakítson másokat, hanem, hogy elfogadjuk és megerősítsük egymást és segítsük egymásban felfedezni azt, amire teremtett az Isten. 

Beszéljetek róla:

 • Szerinted miért esik jól magunkat kiterjeszteni másokra?
 • Mit jelent a magad és mások értéke Krisztusban? Ez hogyan változtatja meg a másokra vonatkozó nézeteidet? 
 • Kit tudnál megerősíteni ezen a héten a családodban, gyülekezetedben, kiscsoportodban vagy munkahelyeden? Milyen érzésekkel tölt ez el?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.24.)

9688

 


A változáshoz őszinte közösségre van szükség

2015. május 30. 

 

"Mivel hallottatok Jézusról és megtanultátok az igazságot, ami tőle jön, vessétek le a régi, bűnös természeteteket és eddigi életmódotokat, amit megrontott a testi vágy és a csalás. Ehelyett engedjétek, hogy a Szent Szellem megújítsa gondolataitokat és hozzáállásotokat. Vegyétek fel az új természetet, hogy Istenhez hasonlóan igazak és szentek legyetek. Hagyjátok hát abba a hazudozást. Mondjuk el szomszédainknak az igazságot, mert mindannyian ugyannak a testnek vagyunk részesei."

(Efézus 4:21-25, NLT fordítás)

Ahhoz, hogy változtatni tudj az életedben lévő hibákon, szükséged van olyan emberekre, akik megmondják neked az igazat. Önmagad jóvoltából nem leszel jobban; szükséged van másokra is az életedben. Szükséged van támogatásra. Szükséged van egy kis csoportra. A változáshoz őszinte közösségre van szükség.

Van néhány dolog az életedben, amit sosem leszel képes megváltoztatni saját erőből, ezek főleg életed legnagyobb nehézségei, amelyekről senkinek sem akarsz beszélni.

Sosem jutsz túl azokon a dolgokon, amíg meg nem osztod valakivel. Nem kell elmondanod mindenkinek. Csak egy embert kell találnod, aki bízik benned és te is megbízol benne - valaki, aki megbízható, feltétel nélkül szeret, nem ítélkezik és imádkozik érted. Az érzelmeid feltárása a gyógyulás kezdete.

Nem az a kis csoport, amikor másokkal felszínes időt töltesz, mindenki "jól van" vagy "minden nagyszerűen megy". El kell jutnod egy olyan érettségi szintre a kis csoportodban, ahol mered azt mondani: "Durva hetem volt. Nehéz az élet. Ez történt."

"Tehát hagyjátok abba a hazudozást. Mondjuk el szomszédainknak az igazságot, mert mindannyian ugyannak a testnek vagyunk részesei." (Efézus 4:25, NLT fordítás)

Ha hívő vagy, ezzel egy időben tartozol is valahova. Isten családjához tartozol és minden egyes hívő hozzád tartozik. Addig nem változhatsz meg, amíg nem tartozol valahova. Nem válhatsz azzá, akivé Isten akar tenni, amíg nem egy olyan csoporthoz tartozol, amely mély és őszinte közösség. Hagyj fel a hamissággal! Beszélj a szomszédoddal! Mondd el a barátodnak az igazat, mert egymáshoz tartozunk!

Ha komolyan változtatni szeretnél szíved legmélyebb csalódásain, életed legnagyobb hibáin, szembe kell nézned az őszinteség miatti félelmeddel. Abba kell hagynod a hamisságot. Igazinak kell lenned.

Eldöntheted, hogyan éled le az életed: úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne. Semmi sincs azonban rendben addig, amíg úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne. Nem leszel jobban, nem gyógyulsz meg, nem tudsz leszámolni azzal a területtel, ami zaklat egészed addig, amíg nem osztod meg valakivel.

Beszéljetek róla:
- Hogyan jellemeznéd a kiscsoportodat átláthatóság szempontjából? "Igaziak" vagytok egymás számára?
- Mi a következménye annak, hogy úgy csinálsz, mintha minden rendben lenne? Hogy érzed magad?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.23.)

 


A szeretet elűzi a félelmet a kapcsolataidból

2015. május 29. 

 

"A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

"Utállak!"

Amikor az emberek ezt mondják egy kapcsolatban, az gyakran annak a jele, hogy valaki megpróbál uralkodni az embertársán. Mi van az uralkodás mögött? A félelem. A bizonytalanság arra késztet, hogy uralkodjunk mások felett vagy arra, hogy elutasítsuk mások uralkodását magunkkal szemben. Amikor annyira bizonytalan vagy, hogy minden gondolatod akörül forog, vajon mások mit gondolnak rólad, az lerombolja a kapcsolataidat és ellehetetleníti az életedet.

Mi emberek hatalmas dilemma előtt állunk: arra vágyunk, hogy közel kerüljük valakihez, de nagyon félünk attól, hogy közel legyünk valakihez. Vágyunk az intimitásra, de ugyanakkor halálra is vagyunk rémülve tőle.

A bizonytalanság meggátolja az intimitást és le is rombolja a kapcsolataidat. Nem kerülhetsz úgy közel valakihez, hogyha félelem van a kapcsolataidban. Ha a bizonytalanság szétrombolja a kapcsolataidat, akkor mi építi őket? A szeretet! A szeretet építi a kapcsolatokat.

A Biblia ezt írja: "A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

Ez hogyan működik? Hogyan űzi el a szeretet a félelmet?

A szeretet fókuszában nem te fogsz állni többé, hanem a többiek. Az emberek sokszor megkérdeznek: "Soha nem leszel ideges, amikor az előtt a sok ember elött beszélsz Seddlebackben?" A válasz: "Dehogynem!" De tudod, hogy mi a különbség? Nem magamra összpontosítok, hanem inkább azokra az emberekre, akik velem szemben ülnek. Ha viszont ott állnék, s azon gondolkoznék, vajon mit gondolnak a hajamról, lenne mitől félnem, nem igaz? De abban a pillanatban, amint arra kezdek gondolni, mennyire szeretem a gyülekezetemet és hogyan szolgáljuk együtt Istent, a félelem hirtelen eltűnik.

Ez ugyanígy müködik minden kapcsolatban. Ha másokra összpontosítunk, az megadja az erőt a félelem kiűzéséhez.

Hogyan kell hát megtalálni azt az erőt, ami segít másokra fókuszálni? Rá kell ébredned arra, mennyire szeret téged Isten. Abban a pillanatban, amint megérted mennyire szeret Isten téged, nem kell önmagadnak bizonyítanod többé. Nem kell többé azzal töltened az életed, hogy mások jóindulatát megnyerd, mert már tudod, hogy Isten szeret téged.

Tudod milyen felszabadító és örömteli így élni? Az identitásod és az önértékelésed nem azon múlik többé, vajon mit gondolhatnak mások rólad. Amikor biztonságban vagy a Jézussal való kapcsolatodban, nem nyom le mások elvárásának terhe. Isten szeretete megszabadít arra, hogy másokat is félelem nélkül szeress.

Beszéljetek róla:

- Milyen bizonytalanságok és félelmek tartanak vissza attól, hogy az életedet és a szívedet megnyitsd valakinek, akár egy barátnak, társnak, vagy családtagnak?

- Hogyan segít a kultúránk abban, hogy elbizonytalanodjunk a kapcsolatainkban?

- Mit gondolsz, mit hisz Isten rólad? Mit lát, amikor rád néz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.22.)

 9654


A büszkeség lerombol, az alázatosság felépít

2015. május 28. 

 

„Legyetek alázatosak, adjatok nagyobb tiszteletet másoknak, mint magatoknak…” (Filippi 2:3b)

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat. Ez sokféleképpen megjelenhet: akár kritika, versengés, makacsság vagy felszínesség által is.

A büszkeséggel az a probléma, hogy ez önbecsapás. Mindenki más látja bennünk, kivéve mi. Amikor a büszkeséggel van problémád, nem látod azt a saját életedben.

A Példabeszédek 16:18 azt mondja: „A büszkeség pusztuláshoz vezet, a büszke hozzáállás romlást hoz.” Szeretem ezt a verset a magyarázó Bibliában: „Először a büszkeség, utána az összeomlás – minél nagyobb az egód, annál nagyobb lesz az összeomlás.”

A büszkeség lerombolja a kapcsolatokat, az alázatosság viszont a büszkeség ellenszere. Az alázatosság építi a kapcsolatokat. A Biblia az 1Péter 3:8-ban azt mondja: „Éljetek harmóniában, legyetek kedvesek egymást számára, szeressétek egymást, legyetek együttérzők és alázatosak."

Hogyan tudunk növekedni az alázatosságban? Hagynunk kell, hogy Jézus Krisztus uralkodjon a gondolataink, a szívünk, a hozzáállásunk és a reakcióink felett. Részévé kell válnia az életünknek. Az Efézus 4:23-24 ezt mondja: „…újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert…”

Hogyan válhatsz új emberré? Hogyan kezdhetsz el másképpen gondolkodni? A kapcsolatok alaptörvénye a következő: amilyen emberekkel időt töltesz, olyan emberré fogsz válni. Ha zsémbes emberekkel töltöd az idődet, egyre zsémbesebbé fogsz Te is válni. Ha boldog emberekkel töltöd az idődet, egyre boldogabb leszel. Ha alázatosabbá szeretnél válni, tölts több időt Jézus Krisztussal. Ő alázatos. Ő kapcsolatot szeretne veled teremteni. Azt szeretné tőled, hogy tölts időt vele imádságban és az Ő Igéjének olvasása által. Ő alázatos és ahogy egyre jobban megismered őt, úgy fogsz egyre jobban hozzá hasonulni.

„Legyetek alázatosak és tiszteljétek egymást jobban, mint önmagatokat... Ugyanaz az indulat legyen bennetek, amilyen Jézus Krisztus is volt. Bár Ő Isten volt, nem ragaszkodott ahhoz, hogy Istennel egyenlőnek tartsák." (Filippi 2:3b; 5-6; NCV/NLT fordítás)

Senki nem tehet semmit alázatosabban, mint Jézus, aki azért jött a Mennyből a Földre, hogy emberré váljon, értünk éljen, életét adja értünk, és feltámadjon értünk. Ha időt töltesz vele, alázatosabbá válsz és ez építeni fogja a kapcsolataidat.

Beszéljetek róla:

• Milyen általános jellemvonásai és szokásai vannak azoknak az embereknek, akiket Te alázatosnak nevezel?

• Hogyan szükséges megváltoztatnod a gondolkodásodat más emberekről, ha Jézushoz hasonlóvá szeretnél válni?

• Mit jelent az, hogy több tiszteletet adsz másoknak magadnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.21.)

 


Ha önzetlenséget vetsz, örök életet aratsz

2015. május 27. 

 

„Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, első számú oka a konfliktusoknak, érveléseknek, válásoknak, sőt háborúknak is.

A Jakab 4:1-ben ezt olvassuk: „Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák-e ezeket?” Minden baj okozója az énközpontúság.

Nagyon egyszerűen be tud furakodni az önzés a kapcsolatokba. Amikor új kapcsolatot kezdünk, nagyon keményen dolgozunk, hogy önzetlenek legyünk, de ahogy telik az idő, az önzés elkezd belopakodni a kapcsolatba. Sokkal több energiát fektetünk a kapcsolatok építésébe, mint azok megtartásába.

Ha az önzés tönkreteszi a kapcsolatokat, akkor az önzetlenség az, ami növekedést eredményez. De mit jelent az önzetlenség? Sokkal kevesebb „én” és sokkal több „te” van az önzetlenségben. Azt jelenti, hogy először másokra gondolsz saját magad előtt, és mások szükségeit helyezed a sajátjaid elé (lásd Fil 2:4).

Az önzetlenség a legjobbat hozza elő másokból, és bizalmat eredményez. Tulajdonképpen, hogyha elkezdesz önzetlenül viselkedni egy kapcsolatban, a másik személy is változni kényszerül, mert nem vagy már ugyanaz, és másképp kell viszonyuljanak hozzád. Nagyon sokszor láttam már, hogy a legkevésbé szerethető emberek, akiket mindenki kerül, teljesen megváltoznak, ha valaki kedves és önzetlen velük szemben, és úgy viselkedik velük, ahogy arra szükségük van, nem  pedig ahogy megérdemelnék.

A Biblia azt írja a Gal 6:7-8-ban: „Az az ember, aki önzést vet, figyelmen kívül hagyva mások szükségletét, – figyelmen kívül hagyva Istent! – gyomot arat. Minden, amit felmutathat az életéből, csak gyom! De aki Istennek válaszolva vet, és megengedi, hogy Isten Lelke végezze el a növekedés munkáját, igazi életet és az örök élet termését aratja.” (Gal 6:7-8, MSG fordítás)

Ez a vetés és aratás működési elve: amit vetsz, azt fogod aratni is. Isten örök élettel jutalmazza az önzetlenséget. Úgy rendezte a világmindenséget, hogy minél önzetlenebb vagy, annál jobban megáld Ő téged. Miért? Mert azt szeretné, hogy egyre inkább olyanná válj, mint Ő, és az Úr önzetlen. Minden, amid ebben az életben van, az Úrtól kapott ajándék, mert Ő önzetlen volt veled szemben.

Akkor tudsz a legteljesebb életet élni, amikor teljesen odaadtad magad. Jézus azt mondta, hogy „Egyedül azok fogják megtudni, hogy mit jelent valóban élni, akik odaszánják az életüket értem és az örömhírért.” (Mk 8:35b TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

 • Számodra mit a legnehezebb odaadni valaki másnak?
 • Hogyan tudnád gyakorolni annak a dolognak az odaszánását ezen a héten?
 • Milyen módokon áld meg Isten, amikor önzetlen vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.20)

 9598


Számíts rá, hogy Isten munkálkodik

2015. május 26. 

 

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (Zsidók 11:1)

Isten munkálkodik az emberek szívében, amikor "elvárod" tőle, hogy ezt tegye.

A Saddleback gyülekezetben minden istentisztelet előtt így imádkozom: "Istenem, időpocsékolás lenne kimenni és beszélni ezekhez az emberekhez anélkül, hogy számítanék arra, hogy te teszel valamit. Szóval előre megköszönöm az életeket, amiket meg fogsz változtatni. Hittel számítok rá, hogy ez megtörténik. Nem azért, aki én vagyok, hanem azért, aki te vagy". Ez az a hit, amit Isten felhasznál, hogy megváltoztassa azemberek életét.

Nagyon kevés ember jön Jézushoz az első alkalommal, amikor hallja a jó hírt. Gondolkozniuk kell a hallottakon, és időbe telik meghozniuk a helyes döntést.

Soha ne adj fel senkit. Senki sem reménytelen! Bíznod kell Istenben. A Zsidók 11:1 azt mondja: A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.

Néhányan már hosszú ideje imádkoztok barátitokért, gyermeketekért, vagy egy közeli barátotokért hogy megtérjenek. Évek óta imádkoztok, és még semmi jelét nem látjátok annak, hogy egy lépéssel is közelebb kerültek volna Istenhez, mint 5, vagy 2 évvel ezelőtt, vagy a múlt évhez képest.

Mit kell ilyenkor tenned? Hittel kell imádkoznod, számítva arra, hogy Isten cselekedni fog. A hit biztos abban, amit még nem látunk. Szükséges hogy kimondd Istennek: "Nem látom hogy közelednének hozzád Uram, de imádkozni fogok értük, és hiszem hogy te munkálkodsz életükben akkor is, amikor én nem látom"

Emlékszel a 4 ember a történetére a Bibliából, akiknek volt egy mozgássérült barátja? Hitték, hogy Jézus meg tudja gyógyítani a barátjukat, szóval fogták és elvitték őt Jézushoz. Amikor Jézus látta a hitüket, és azt mondta „Ember, megbocsáttattak a te bűneid.” (Lukács 5:20b), meggyógyította azt az embert.

Jézus a sérült embert nem a saját hite miatt gyógyította meg, hanem a barátai hite miatt. Néha másokért kell hinned, és várnod hogy Isten cseledjen. Higgy egy kicsit egy nagy Istenben, hogy nagy eredményeket láthass.

Beszéljetek róla:

 • Kiért imádkozol hogy megtérjen? Hogyan kell változtatnod az "elvárásaidon" miközben imádkozol ezért az emberért?
 • Mit szeretnél hogy Isten véghezvigyen az életeden keresztül? Hogyan tudod Istennek megmutatni a háládat az életedben végzett munkájáért már akkor, amikor még nem látod, hogy mi is az?
 • Melyekk azok a dolgok, amiket nem látsz, és ami felől szeretnél meggyőződni?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.19)


 

Szerezz barátokat, hogy tanítványokká válhassanak

2015. május 25.

 

 "Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék és ne gondoljátok magatokat okosabbnak másoknál. Szerezzetek barátokat az átlagos emberek közül." (Róma 12:16 - CEV fordítás)

Mindenki igaz barátot keres - nem csak ismerősöket, hanem olyan embereket, akik melletted állnak, amikor a legnagyobb szükséged van rájuk. Isten szeretné, ha igazi barátságokat építenél azokkal, akik már az életed részei, hogy megoszthasd az evangéliumot velük. Isten leginkább azért helyezte ezeket az embereket - a munkatársaidat és osztálytársaidat, szomszédaidat és csoporttársaidat - az életedbe, hogy beszélhess nekik a legfontosabb döntésről, amit valaha hozhatnak. Ha te nem mondod el, hogy Krisztus mit tett értük, akkor ki fogja?

A Biblia azt mondja Róma 12:16-ban: "Legyetek barátságosak mindenkivel. Ne legyetek büszkék és ne gondoljátok magatokat okosabbnak másoknál. Szerezzetek barátokat az átlagos emberek közül" (CEV fordítás).

A keresztények hajlamosak rá, hogy vagy elszigetelődnek, vagy utánoznak - hajlamosak vagyunk e két szélsőséges irányba sodródni. Néhány keresztény azt mondja: "Nem akarom, hogy a világ megfertőzzön. Inkább elszigetelem magam tőlük. Építek egy falat, és létrehozom az én saját kis kultúrámat."

Az elszigetelődés nem működik! Ezzel a módszerrel hogyan is tudnál bármilyen barátságot építeni?

A másik szélsőséges gondolkodás az utánzás, ami azt mondja: "Legyünk olyanok, mint a világ. Öltözzünk úgy, mint a leghíresebb pop sztár. Azt mondunk más emberekről, amit csak akarunk. Olyan értékeink és céljaink lesznek, amilyeneket a mai népszerű kultúra fontosnak tart. Nem fogunk különbözni a világtól."

Ez sem az, amit Isten szeretne látni. Nem akarja, hogy a társadalom legkisebb közös nevezőjére pozícionáld magad. A válasz nem az elszigetelődés, vagy az utánzás. Sokkal inkább a beépülés, és beszivárgás. A Biblia azt mondja, hogy sónak és világosságnak kell lennünk ebben a világban. Be kell hatolnod a világba Isten jóságával.

Ha elmegyek vacsorázni, és tengeri süllőt rendelek, az első dolog amit tennem kell evés előtt, hogy megsózom. A hal az egész életét sós vízben töltötte, mégis meg kell sóznom. Miről van itt szó? A hal "beépült". Ha Isten képes egy halat egész életében sós vízben tartani és mégsem engedni, hogy a só áthatoljon a halon, akkor Isten képes arra is, hogy fogja bármelyik hívőt, elhelyezzen minket a világban, és megóvjon minket attól, hogy befolyásoljanak minket a rossz értékek.

Isten szeretné, ha szent és biztos lennél a hitedben. Azt is szeretné, ha kimennél az ajtódon a világba és megismernéd az embereket, akiket az életedbe helyezett. Miközben építed a kapcsolatokat a körülötted élő emberekkel, és megosztod velük az Igazságot, jelen tudsz lenni a világban, de nem leszel a világból való.

"A Szent Szellem, Isten ajándéka, nem szeretné, ha félnétek az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket, és élvezzétek a velük való közösséget" (2 Timóteus 1:7 - TLB fordítás).

Beszéljetek róla!

 • Néha miért könnyebb elszigetelődni, ahelyett, hogy más embereket mélyebben megismerjünk?
 • Milyen módon estél már bele abba a csapdába, hogy a világ utánzója legyél?
 • Ha valakinek egész életében te lennél az egyedüli, aki Jézus Krisztust képviseli neki, milyennek látná a kereszténységet? Hogyan segít ez abban, hogy változtass?

 

(Daily hope by Rick Warren, 2015.05.18)

 


Mondd el másoknak, mit tett veled Isten

2015. május 24.

 

“Tanúim lesztek, és embereknek fogtok beszélni rólam mindenhol.” (ApCsel 1:8b NLT fordtás)

A leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek megtudják milyen hatalmas dolgokat tehet Isten az életükben, ha elmondod nekik az történeted Istennel amit az életedben végzett. Ez hozza el az igazi változást.

Jézus azt mondta az ApCsel 1:8-ban:

Jesus said in Acts 1:8, “Tanúim lesztek, és embereknek fogtok beszélni rólam mindenhol.” (ApCsel 1:8b NLT fordtás) 


Amikor a "tanú" szót meghallom, mindig a bírósági tárgyalóterem jut eszembe. Ez a tökéletes kép arra, hogy Isten mire kér minket, ahhoz, hogy változást idézzen elő a világban. Nem kér minket arra, hogy ügyvédek legyünk, vitatkozva az ügy felett.Nem kér minket arra, hogy bírók legyünk, másokat megítélve. Azt kéri, hogy legyünk az ő tanúi.

Mit tesz a tanú? A tanú csak azt mondja: "Ezt és ezt láttam. Ezt és ezt hallottam." A tanú egyszerűen elmondja a dolgokat, amiket Istn tett az életében.

A barátok nem tartják magukban a barátaikról szóló jó híreket. Elmondod nekik a jó híreket, hogy miket tett Isten az életedben, hogy ez által az ő életükben is örökkévaló változás történjen.

Nem vagy biztos benne, hogy miként fogj hozzá? Itt van egy egyszerű terv: Írd le a történetedet és oszd meg a szűkebb baráti köröddel. Kezd megosztani a történetedet olyan emberekkel, akik közel állnak hozzád, ezáltal gyakorlatra tehetsz szert. Ezután Isten adni fog olyan lehetőségeket, hogy azokkal tudd megosztani a Jó Hírt, akinek igazán szüksége van rá, hogy hallja.

"Gyere és figyelj...és elmondom neked mit tett értem Isten.(Zsotárok 66:16 TEV)

A te életedben kinek kell, hogy hallja, mit tett veled Isten?

Beszéljetek róla

 • Milyen félelmeid vannak a mások előtti tanúságtétellel kapcsolatban?
 • Miként változnak vagy tűnnek el a félelmeid, amikor azt olvasod, hogy elég a történetedet elmondani valakinek ahhoz, hogy beszélgetést kezdj az evangéliumról?
 • Mit gondolsz, miért fontos leírni a történetedet?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.17.)


 

Ha nehézségekkel kell szembenézned, a közösség a biztonsági hálód

2015. május 22. 

 

 „Örüljetek azokkal, akik örvendeznek, és sírjatok a sírókkal.”

(Rómaiakhoz írt levél 12:15, TEV fordítás)

Ha szenvedéssel találkozol az életed során, szükséged lesz olyan emberekre, akik veled sírnak.

Vannak helyzetek, amelyeken senkinek sem szabadna egyedül keresztülmenni. Senkinek nem volna szabad egyedül várakozni a kórházi folyosón, miközben valamelyik szerette élet és halál között lebeg. Egy nőnek sem szabadna egyedül várakoznia egy problémás terhesség laboreredményére. Senkinek sem kellene egyedül várnia a csatatérről érkező híreket. Senkit nem lehetne egyedül hagyni, amikor megáll a nyitott sír előtt. Senkinek sem lenne szabad egyedül töltenie az első éjszakát, miután a hitvese meghalt vagy elhagyta.  

Azonban az itt felsorolt dolgok közül valamelyik veled is meg fog történni, mert ez mert elkerülhetetlen. Lesznek tragédiák az életedben, kapsz majd rossz hírt, és összetörhet a szíved is. Csak az ostoba ember nem készül fel az életnek azokra a nehézségeire, amelyek biztosan bekövetkeznek majd. Most van itt az ideje annak, hogy kiépíts egy biztonsági hálót magadnak a barátaidból és a téged szerető emberekből.

Mi Isten biztonsági hálója? Egy hívő emberekből álló kis csoport. Nem kell, hogy százan legyenek, elég öt vagy hat ember, akik elkötelezettek feléd.

Volt egy ember, aki hét évvel ezelőtt érkezett a Saddleback Gyülekezetbe. Mindig a karzaton üldögélt, soha nem vett részt semmiben, nem csatlakozott semelyik csoporthoz, egyszerűen csak részt vett a dicsőítésben, és az istentisztelet után azonnal távozott. Egy nap infarktust kapott, és két hetet kórházban kellett töltenie. Én éppen távol voltam akkor, így csak a visszatérésem után hallottam erről. Amikor hazaengedték a kórházból, eljött, és ezt mondta: „Elmegyek ebből a gyülekezetből.” Mikor megkérdeztem, hogy miért döntött így, ezt válaszolta: „Mert barátságtalan. Amikor kórházban voltam, senki sem látogatott meg.” Amikor elment, arra gondoltam, hogy mindez az ő hibája.

Soha nem törődött senkivel, kizárólag magával. Senki nem érdekelte, nem beszélgetett senkivel. Soha nem vett részt semmiben, nem adott, nem osztott meg semmit. Amikor egy válsághelyzet adódott az életében, senki nem volt mellette, mert nem épített ki kapcsolatokat. Mindez az ő hibája volt.

Isten nem akarja, hogy mi is így éljünk. Az ő terve ez: „Örüljetek azokkal, akik örvendeznek, és sírjatok a sírókkal.” (Rómaiakhoz írt levél, 12:15 TEV fordítás)

Isten azt akarja, hogy az életünkben lévő nehéz és válságos helyzetekben barátok és segítőkész emberek vegyenek körül minket. Arra születtél, hogy az életed megoszd másokkal. Most kell megkeresned azokat, akik támogatnak az életben, akik örülnek a győzelmeidnek és veled sírnak a nehéz helyzetekben.

Beszéljetek róla

 • Mi tart vissza attól, hogy osztozz mások örömében vagy együtt sírj másokkal?
 • Mit gondolsz, egyes emberek miért nem akarnak időt fordítani arra, hogy kapcsolatokat építsenek ki a gyülekezetükön belül?
 • Az ismerőseid körében, a házi csoportodban vagy a gyülekezetedben ki az, akinek arra lenne szüksége, hogy támogasd és mellette legyél valamilyen küzdelmében? Mit fogsz tenni ma azért, hogy támogasd őt?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 05. 15.)

9509


 

Közösség: Isten védelme a bukás ellen

2015. május 21. 

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT fordítás)

Ki az, aki odafigyel rád?

Szükséged van olyan emberekre, akik megvédenek, kiállnak érted,  megóvnak, segítenek megmaradni a jó úton és figyelmeztetnek. Mindannyiunknak szükségünk van erre, mert mindenkinek vannak vakfoltjai.

A Filippi 2,4 ezt mondja: "Nézzétek a másik érdekét is, ne csak a sajátotokét" (TEV ford). Ha egy olyan igeverset akarsz, ami szembefordul a mai kultúrával, hát ez az! Amerikában az általános nézet az, hogy minden "rólam" szól - az én szükségeimről, az én érdekemről, az én akaratomról, az én ambícióimról.

De a Biblia azt mondja, hogy egymással kellene törődnünk. Egy család vagyunk! Isten családjában testvérek vagyunk, tehát meg kellene védenünk egymást, és segíteni kellene egymásnak a helyes úton maradni.

Szeptember 11. óta sokkal éberebben vigyázunk egymásra. De tudtad, hogy van egy ellenséged, aki sokkal pusztítóbb a terroristáknál is? Igen! Van egy személyes ellenséged, aki ki nem állhat. A neve Sátán. Tönkre akarja tenni az életed,  le akarja rombolni a kapcsolataid, és le akar győzni.

Miért tenne ilyet? Mert nem bánthatja Istent. Amikor nem bánthatsz valakit, mit csinálsz? A gyermekein állsz bosszút. Sátán nem bánthatja Istent, ezért megpróbálja Isten gyermekeit bántani.

Amikor Sátán megtámad, nem egy kis piros ruhában és vasvillával jön és nem azt mondja, hogy "Hu!", hogy rád ijesszen. Hogyan teszi tönkre Sátán az életed? Például olyan szokásokon keresztül, amikkel nem tudsz felhagyni, olyan sérelmeken keresztül, amiket nem tudsz elengedni, vagy bizonyos problémákon és körülményeken keresztül, vagy olyan kapcsolatok által, amelyekbe belehasad a szíved.

A legtöbb keresztény azért válik legyőzötté, mert egyedül akar megküzdeni Sátánnal. Soha nem fogsz egyedül nyerni Sátán ellen. Szükséged van emberekre, akik odafigyelnek rád és segítenek.

Isten egy közösségbe akar helyezni minket, hogy ne bukjunk el. Találnod kell embereket, akik melletted állnak a nehéz időkben és ezt mondják: "Nem hagyjuk, hogy elbátortalanodj. Nem hagyjuk, hogy depressziós legyél. Nem hagyjuk, hogy aggódj. Itt vagyunk veled."

"Egy embert, ha egyedül van, könnyen megtámadnak és legyőznek, de kettő együtt ellent tud állni és győzni képes. Ha hárman vannak, még jobb, mert a hármas fonál nem szakad el könnyen." (Prédikátor 4,12, NLT ford.)

Beszéljetek róla:

 • Gondolj azokra az időkre, amikor szellemi támadás alatt voltál. Az egyedülléted hogyan befolyásolta azt, hogy mennyire voltál képes szembeszállni a kísértéssel?
 • Amikor úgy érzed, hogy Sátán elkezd támadni, mit tudsz tenni, hogy kihasználd a gyülekezeted vagy házi csoportod támogatását?
 • Hogyan tudod egy olyan barátodat vagy házi csoportban lévő testvéredet bátorítani és támogatni, akinek küzdelmei vannak a szellemi életében vagy az életében?

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015. 05. 14.)


 

Az élet felfedezőútján szükségünk van egymásra!

2015. május 20. 

„Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen,  növekedjen és tele legyen szeretettel.” (Efezusiakhoz 4:16 NLT fordítás)

youth-share-gospel.jpg

A Biblia a Kolossé-levél 2:6-7-ben ezt írja: „Mivel elfogadtátok Jézus Krisztust, az Urat, járjatok is őbenne” (ESV fordítás). A Biblia gyakran hasonlítja az életet a járáshoz, mert az élet nem egy helyben való üldögélés. Egy felfedezőutazáson vagyunk! Végig az Újszövetségben arra intenek minket, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban, engedelmességben és a Szentlélekben.

De Isten szerint nagyon fontos az, hogy ne egyedül járjuk az életutunkat. Ennek semmi köze ahhoz, hogy egyedül élsz vagy házas vagy, és a házasság nem oldja meg a kérdést. A közösség a lényeg. A közösséget pedig a szellemi családodban, a Krisztus Testében találod meg.

Néhányan most ezt kérdezitek: "Mi rossz van abban, ha egyedül járok?  Nekem ez így jó, mert a saját tempómban tudok haladni, és senkire se kell várnom.”

Lehet, hogy szeretsz egymagadban járni, de szükséged van másokra is az élet útján. Hadd soroljak fel három okot, hogy miért:

 1. Mert biztonságosabb. Előfordult már, hogy éjszaka egy sötét sikátoron vagy egy hosszú országúton kellett egyedül menned? Egy kicsit félelmetes. Biztonságosabb, ha másokkal együtt megyünk az életben is.
 2. Mert segítséget és támogatást kapunk. Egy régi zambiai közmondás szerint „Ha egyedül futsz, gyorsan futsz, de ha együtt futtok, messzire juttok.” Az élet nem egy 50 méteres síkfutás, hanem egy maraton! Csak úgy tudjuk eredményesen és nem kiégve befejezni a versenyt, ha a kapcsolatainkon keresztül más embereket is bevonunk az életünkbe.
 3. Mert bölcsebb és okosabb dolog. Többet tanulsz, ha nem egyedül, hanem másokkal mész az úton. A Példabeszédek 28:26 ezt mondja: „Aki a maga eszében bízik, az ostoba.” Más szavakkal: ha te vagy az egyedüli, aki gondol valamit, de senki nem ért veled egyet, akkor könnyen meglehet, hogy rossz irányba mész. Amikor egyedül jársz az életben, nincs aki figyelmeztessen: „Letértünk az ösvényről. Vissza kell találnunk, és a jó irányba kell mennünk.”

 Az Efézusi-levél 4:16 ezt mondja: „Ahogy mindegyik testrész betölti saját külön feladatát, segíti a többi testrész növekedését is, hogy az egész test egészséges legyen, növekedjen és tele legyen szeretettel.” (NLT fordítás).

Kell, hogy legyenek más emberek az életedben, hogy segítségükkel azzá a személlyé válhass, akinek Isten megteremtett. Az élet a kapcsolatokról szól. Isten szeretet, és Ő azt akarja, hogy tanuld meg szeretni Őt és másokat. Ez a két legnagyobb lecke az életben.

 Beszéljetek róla

 • Milyen mintát mutat a bibliai közösség a világnak?
 • Kik azok az emberek, akikkel járhatsz az életben és akikkel segíthetitek egymást?
 • Hogyan ápolod aktívan ezeket a kapcsolatokat, hogy erősebbé tedd őket?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.13.)

9473

 


Jézus a reménytelenséget végtelen reménységgé formálja át

2015. május 19. 

 

,,Ez azért történt, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat. Ő megszabadított minket… és ezután is meg fog szabadítani. Ő benne reménykedünk, hogy a jövőben is mindig megszabadít”  (2Korintus 1:9-10)

Bármilyen helyzetben is vagy,  most mit vársz Istentől, hogy mit tegyen? Vannak közöttetek olyanok, akik egyáltalán nem is várnak semmit tőle. Isten viszont sokszor annak alapján cselekszik az életedben, hogy te mit vársz tőle. Ezt nevezik hitnek!

Pál tudta ezt. A Biblia a 2Korintus 1:9-10-ben ezt mondja : ,,Ez azért történt, hogy ne magunkban bízzunk, hanem Istenben, aki feltámasztja a halottakat. Ő megszabadított minket… és ezután is meg fog szabadítani. Ő benne reménykedünk, hogy a jövőben is mindig megszabadít.”

A hit hatodik szakasza tehát a szabadítás.

A zsákutca célja, hogy megtanítson téged Istenben bízni. Miért engedi Isten hogy rossz dolgok történjenek, és hogy a dolgok kicsússzanak az irányításunk alól? Azért, hogy megtanítson arra, hogy őbenne bízzunk, és ne magunkról gondoljuk, hogy milyen zseniálisak és okosak vagyunk.

És mit ígér Isten azok számára, akik benne bíznak? Azt, hogy megszabadít - eddig is megszabadított, és ezután is mindig meg fog szabadítani.

Amikor Isten megszabadít téged, azt három különböző módon teszi:

 1. Isten a körülmények által szabadít meg. Isten néha csodával határos módon változtatja meg a körülményeket, és a Vörös-tenger kettéválik. Ez sokszor megtörténhet az életedben, de talán nem minden esetben lesz így.
 2. Isten egy személyes változáson keresztül szabadít meg. Isten a körülmények megváltoztatása helyett téged változtat meg belülről. Új álmot, új látást ad neked, vagy megváltoztatja a hozzáállásodat, és más szemszögből kezdesz el látni egy dolgot.
 3. Isten végső szabadítása a Mennyországban lesz. Isten ígéretei között nem szerepel az, hogy minden földi fájdalmadat elvesz, vagy hogy minden problémádat megoldja. Mivel a Földön vagyunk, vannak fájdalmaink, bánataink és szenvedéseink. A végső szabadítás egy nap a Mennyországban lesz, ahol nincs fájdalom, nincs bánat, nincs szenvedés és nincs lelki fájdalom sem.

Csak egyetlen mód van arra, hogy a Mennyországba kerüljünk. Jézus ezt mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jöhet az Atyához, csakis én általam.” (János 14:6) Amikor zsákutcában vagy, Jézus a reménytelenséget reménnyé tudja változtatni.

Zsákutcában vagy? Akkor most ezt a problémát vagy élethelyzetet és a saját életed tedd le Jézus Krisztus elé, és add át neki.

Beszéljetek róla 
- Függetlenül attól, hogy a hitnek milyen szakaszában vagy jelenleg, te mit vársz most Istentől, hogy mit tegyen az életedben?

- Rábíztad már az életed Jézus Krisztusra? Hogyan változtatta ez meg a hozzáállásodat az életedben lévő nehézségekhez vagy zsákutcákhoz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 05. 12.)

9458


 

A hit nem tagadja le a valóságot

2015. május 18. 03:00 torokaron

 

Ezért nem a látható dolgokat tartjuk szem előtt, hanem a láthatatlanokra figyelünk. Ugyanis ami látható, az hamar elmúlik, ami pedig láthatatlan, örökké megmarad.” (2Korintus 4:18)

A hit nem tagadja le a valóságot. Nem tesz úgy, mintha nem lennének problémáid. A hit nem mondja azt, hogy „nincsenek fájdalmaim”, amikor vannak. Nem mondja, hogy „nem fáj”, amikor valójában fáj. Nem mondja, hogy „boldog vagyok”, amikor igazából belül szomorú vagy. Ez nem a hit, hanem egy hamis képzet! A hit szembenéz a tényekkel, anélkül, hogy azok elcsüggesztenének, mivel tudod, hogy Isten hatalmasabb a problémáknál.

Manapság van egy olyan irányzata a keresztyénségnek, amely lényegében azt mondja, hogy „Tagadd le az összes problémádat. Csak pozitívan nyilvánulj meg róluk. Nevezd meg őket és várd, hogy minden jóra fordul.” Ez a fajta gondolkodásmód azonban nem Jézustól származik. Ez egyfajta hamis képzet, s ez a hamis képzet nem egy igazán jó teológus.

A hit szembenéz a valósággal anélkül, hogy az elcsüggesztené. Tudod, hogy Isten meg tudja változtatni a helyzetet. Hitre alapozva tudsz alapítani családot, egy képzetre azonban nem. Fel tudsz építeni egy vállalkozást hitre alapozva, egy képzetre építve azonban nem. Hitre alapozva le tudsz élni egy életet, de egy képzetre alapozva nem.

Az a lényeg, hogy a körülmények mögé láss. „Ezért nem a látható dolgokat tartjuk szem előtt, hanem a láthatatlanokra figyelünk. Ugyanis ami látható [a problémák], az hamar elmúlik, ami pedig láthatatlan [Isten hatalma], örökké megmarad.” (2Korintus 4:18).

Ha a világra nézel, el fogsz keseredni. Mindenhol csak a problémák vannak! Ha a dolgok mélyére nézel, le fogsz hangolódni, mert rengeteg olyan dolog van az életedben, amit meg kellene változtatni. Azonban ha Jézus Krisztusra nézel, akkor nyugalmat találsz. Minden attól függ, hogy mire összpontosítasz.

A körülmények olyanok, mint egy matrac: kerülj fölé és akkor könnyedén meg tudsz pihenni. Azonban ha alá kerülsz, akkor megfulladsz tőle. Ha a problémáidra tekintesz, akkor elsüllyedsz. Azonban ha Jézusra tekintesz – ha a Szabadítódra nézel a nehézségek helyett – akkor túl fogsz jutni rajtuk.

 Beszéljetek róla:

 • Milyen helyzetekben építetted az életedet inkább egy képzetre, mert féltél szembesülni a valósággal?
 • Ha egyszer már szembenéztél a tényekkel, mit gondolsz, mit szeretne Isten, ha tennél?
 • Mit jelent Jézusra fókuszálni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.11.)


 

Elfogyott a remény? Támaszkodj Isten szavára!

2015. május 17. 

 

"Ábrahám, amikor elfogyott a reménye, el kezdett reménykedni a hitben... Isten szavára támaszkodott." (Róma 4:18 Philips)

Honnan tudod, hogy a remény kihalt belőled? Onnan, hogy elkezded használni a sohaszót: Én soha sem fogok megházasodni; Nekem soha nem lesz meg a diplomám; Sohanem leszek már jól; Soha nem mászok ki az adósságból; Soha nem leszek képes elengedni a múltat és elfelejteni azt a sok szégyent és lelki fájdalmat; Soha nem fogok tudni megváltozni; Sosem látom meg, hogy a dolgok más irányt vegyenek! Ilyen, amikor kihalt a reménység.

Mit tehetsz ilyenkor? A Róma 4:18 így írja: "Ábrahám, amikor elfogyott a reménye, el kezdett reménykedni a hitben... Isten szavára támaszkodott." (Philips)

Amikor zsákutcába jutsz, akkor a Bibliára van szükséged! Olvasd, tanulmányozd, vésd az eszedbe és gondolkozz rajta! Írd le amit olvasol egy kis emlékeztetőre és ismételgesd! A Biblia tele van ígéretekkel. Támaszkodj az Igére, és bízz az ígéreteiben, és érzelmileg is  megelevenedsz. Semmi nem bátorít annyira, mint a Biblia. Ha Isten szavára támaszkodsz, nem kell pánikolnod, mert tudod, hogy bár lehet, hogy valamit nem tudsz irányítani, de az nem azt jelenti, hogy nincs Isten uralma alatt.

A zsákutca egyben a hited próbája is. A Zsidók 11:17 így fogalmaz: "Amíg Isten megpróbálta őt, Ábrahám bízott Istenben és ígéreteiben, és felajánlotta neki fiát, Izsákot" (TLB). Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy azt szeretné, ha felajánlaná áldozatul neki Izsákot, és neki a szeme sem rebbent. Nem esett kétségbe, mert tudta, hogy Isten mit tehet meg, és megbízott az ígéretében.

Mi történik, ha Isten elveszi legnagyobb álmodat és arra kér, hogy  add fel? Meg tudod tenni hitből? Zsákutcába kerülsz, ám Isten át tud rajta vinni, ha megfelelő a válaszod.

Vannak közöttetek, akik most zsákutcában vannak, és úgy tűnik, hogy nincs kiút. De a dolgok sosem olyan sivárak, mint ahogy látszanak. Te az emberi szemszögből nézed az isteni nézőpont helyett.

A Róma 4:20 ezt írja: "Ábrahám sosem kételkedett, hitt Istennek, és egyre erősödött a hite. Már azelőtt dicsőítette Istent a tetteiért, mielőtt azok megtörténtek volna."

Az ígéret annyira megbízható, amennyire az az a személy, aki megígéri. A Biblia azt mondja, Isten nem tud hazudni, mert ő maga a tökéletes igazság. Ha ő megígér neked valamit, akkor az úgy is lesz. Minden pontosan úgy fog megtörténni, ahogyan Isten mondja. Amikor zsákutcában vagy, bízz ebben az igazságban!

Beszéljetek róla: 

 • Ha most nem is vagy zsákutcában, hogyan tudod felhasználni Isten szavát, hogy felkészülj a hitednek ennek a szakaszára?
 • Isten mely ígéretei biztatnak, amikor zsákutcába kerülsz?
 • Mit gondolsz, Isten hogyan válaszol annak, aki zsákutcáiban Hozzá fordul?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.10)


 

Isten irányít még akkor, is amikor a te terveid megrekedtek

2015. május 16. 

 

"Ábrahám hitt Istenben, aki életre kelti a holtat és aki a semmiből alkot új dolgokat." (Róma 4:17. NLT fordítás)

Vannak bizonyos zsákutca-szavak az életben, mint a rák, válás, csőd, meddőség és munkanélküliség.

Honnan lehet tudni, hogy mikor kerülsz zsákutcába? Ismered biztos a helyzetet, amikor kicsúszik az irányítás a kezedből és semmit sem tehetsz ellene.

Amikor az ötös fázisban ragadsz és várod a szabadulást, emlékezned kell rá, mire képes Isten. A helyzet talán már nem a te irányításod alatt van, Isten viszont kézben tartja a dolgot. Amikor zsákutcába kerülsz, ne arra koncentrálj, hogy mire nem vagy képes! Fókuszálj arra, hogy mire képes Isten!

A Róma 4:17 azt mondja: "Ábrahám hitt Istenben, aki életre kelti a holtat és aki a semmiből alkot új dolgokat." (NLT fordítás).

Van két dolog, amire Isten képes, de te nem: életre keltheti a holtat és a semmiből teremthet valamit. Ha Isten fel tud támasztani egy halott embert, akkor újra tudja éleszteni a dugába dőlt karriert. Életet tud lehelni a tönkrement házasságba. Életre keltheti a halott álmokat. Életet lehelhet a pénzügyi zsákutcába is.

Ábrahám nem csak a pozitív gondolatokban hitt. Ajánlom mindenkinek a pozitív gondolkodást, mert mi lenne a másik alternatíva? A negatív gondolkodás nem működik. A pozitív gondolkodás viszont nem egyenlő a hittel. Ez két nagyon különböző dolog. A pozitív gondolkodás jól működik azokban a helyezetekben, amelyekben te irányítasz.

Azokban a helyzetekben azonban, ahol kicsúszik az irányítás a kezedből, a pozitív gondolkodás hasztalan. Akkor csak egy vágyálom. Nem változtat a helyzeten. Amikor olyan dolgokkal nézel szembe, amik nem a te irányításod alatt állnak, valami többre van szükséged, mint a pozitív hozzáállás. Istenbe vetett hitre van szükséged, mert Ő kézben tudja tartani a dolgokat, amikor te nem. Az életed nagy része a te irányításodon kívül áll, úgyhogy sokkal inkább szükséged van hitre, mint pozitív gondolkodásra.

A Biblia azt mondja a Lukács 18:27-ben: "Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges." Isten a lehetetlenre specializálódott. Ezt hívjuk csodának, és erre a te életedben is képes! Ő kész neked is szabadulást hozni a zsákutcáidból.

Beszéljetek róla:

 • Ma milyen zsákutcával nézel szembe? Még mindig hiszed, hogy Isten kézben tartja?
 • Miért bonyolult néha elfogadni, hogy nem a te kezedben van az irányítás?
 • Mit gondolsz, mi az eredménye az Istenbe vetett hitnek még a zsákutcákban is? Hogyan változtat ez meg téged? Hogyan változtatja ez meg a körülményeidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.09)

 


Hogyan formál a nehézség jobbá, s nem keserűbbé?

2015. május 15. 

"Pál azonban így szólt a századoshoz és a katonákhoz: Ha ezek az emberek nem maradnak a hajón, akkor ti sem menekülhettek meg." (ApCsel 27,31 NIV ford.)

Az élet nem fair. Lesznek benne problémák, nehézségek és fájdalmak, amelyek vagy jobbá tesznek, vagy pedig keserűvé. Vagy felnősz a feladathoz, vagy feladod. Vagy azzá válsz, akivé Isten szeretné, vagy megkeményedik a szíved. Neked kell döntést hoznod, hogyan válaszolsz a nehéz időkben. Hogyan kezeled majd azokat?

Amikor nehéz időszakokon mész keresztül, nem az a legfontosabb, amin épp átmész, hanem ami benned végbemegy. Ez az, amit az örökkévalóságba is magaddal viszel – nem a körülményeidet, hanem a karakteredet.

Az ApCsel 27-ben 3 útmutatást találunk arra, hogy miként ne reagáljunk:

 1. Ne sodródj! "Mikor az (szélvihar) magával ragadta a hajót, úgyhogy nem tudott a széllel szemben haladni, rábíztuk a hajót és sodortattuk magunkat vele." (ApCsel 27,15 NIV). A hajó, ami Pált és a többi foglyot Rómába vitte volna, a Földközi-tenger közepén sodródott, és utasai már több mint 14 napja nem látták a napot, tehát semmi iránymutatásuk nem volt, ezért elkezdtek sodródni. Amikor nehézséggel nézünk szembe, néhányan elkezdenek sodródni az élettel. Nincsenek céljaik, ambíciójuk, vagy álmaik az életükre nézve. Manapság ezt lesiklásnak, lecsúszásnak mondjuk. A gond ezzel pedig csak annyi, hogy az út lefelé vezet. Az élet nem egy lejtő. Az élet kemény. Ne veszítsd el az ambíciódat vagy az álmodat, csak azért mert az életed nehezebb lett!
 2. Ne add fel! "A vihar hevesen dobált bennünket, ezért másnap kidobálták a hajóterhet, ..." (ApCsel 27,18). A legénységnek könnyítenie kellett a hajón, ezért először a rakományt, majd a felszerelést, végül az ételt is kidobták. Olyasmiket dobtak ki, amire szükségük volt, mert annyira borzasztó volt a vihar. Amikor az életünk viharba keveredik és a stressz elviselhetetlenné válik, hajlamosak vagyunk elhanyagolni az értékeinket, a kapcsolatainkat, amit jobb időkben soha nem tennénk meg. Amikor azt mondod: "Feladom a házasságom. Feladom az álmom, hogy egyetemre menjek.", Isten arra biztat, hogy maradj a fedélzeten! Megtetted ezt már a házasságodban? Kijelentetted, hogy: A válás számunkra nem választható lehetőség! Helyre fogjuk hozni a rossz dolgokat! Ha nem tetted meg, a kísértő mindig csábítani fog, hogy feladd. Ha nem dobod el a kulcsot, soha nem fog kifejlődni az a jellem benned, amit Isten szánt neked. Isten meg tud változtatni helyzeteket és személyeket. Téged is meg tud változtatni. De nem fog, ha mindig elhagyod a fedélzetet! Személyes tapasztalatból tudom, hogy az soha nem Isten akarata, hogy elfussunk egy kemény helyzet elől. Isten azt szeretné, hogy tanulj, növekedj és fejlődj. Maradj a fedélzeten!
 3. Ne ess kétségbe! "...végül elveszett megmenekülésünk minden reménye." (ApCsel 27,20). 14 nap teljes sötétség után, a rakomány, felszerelés és élelem nélkül, az utasok végül feladták a reményt, mert elfelejtettek egy dolgot: még a viharban is Isten az, aki irányít! Ő nem hagyott el téged! Talán nem érzed Őt, de ha távol érzed magad Istentől, szerinted ki távolodott el? Isten veled van a viharban, és át fog segíteni rajta. Most épp próbára tesz téged, hogy bízol-e Benne. Átmész a próbán?

 Beszéljetek róla:

 • Bízol abban, hogy Isten veled van a viharban? Hogyan bizonyítod a bizalmad?
 • Milyen nehéz helyzetben vártál arra, hogy Isten megváltoztassa azt?
 • Várhat Isten arra, hogy te változz meg anélkül, hogy Ő megváltoztatná a helyzetet? Mit válaszolsz erre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.08.)


Isten céljai hatalmasabbak problémáidnál és fájdalmaidnál

2015. május 14. 

 

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk.” (2 Korinthus 4:17)

lifting-up-to-see-the-purpose-of-god_1.jpg

Amikor nehézségeken megyünk keresztül az életben, az első dolog, amit általában teszünk az az, hogy valaki mást hibáztatunk. De teljesen mindegy, hogy a probléma honnan jött – Istennek célja van vele az életedben. Még ha hülyeséget is teszel, Isten fel tudja azt is használni. Ha mások szándékosan bántanak téged, Isten ezt is fel tudja használni. Még ha az ördög rossz dolgokat is tervez az életedben, Isten ezt is jóra tudja fordítani.

Isten célja hatalmasabb, mint a te problémáid vagy fájdalmad. Istennek terve van! Túl kell nézned az átmeneti fájdalmakon és a hosszú távú hasznát kell ezeknek nézned az életedben.

A Róma 5:3-4-ben azt olvassuk, hogy „De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet…”

Mi a célja a problémáidnak és a nehézségeidnek? Isten meg akar neked valamit tanítani. Minden vihar egy iskola. Minden próba egy tanár. Minden tapasztalat nevelés. Minden nehézség a te fejlődésedet szolgálja.

A legtöbbünk lassú tanuló. Ha nem tanulsz meg valamit, Isten újra elő fogja hozni az életedben. Vissza fog köszönni, mert Istent sokkal inkább érdekli a személyiséged, mint a kényelmed. Jobban érdekli az, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj, minthogy mindent könnyűvé tegyen neked.

Néhányan közületek most is nagy nehézségekkel néznek szembe. Lehet ez a nehézség egy betegség, bűn vagy pénzügyi problémák, esetleg kapcsolati nehézségek. Szól Isten hozzád miközben ezen a nehézségen mész keresztül? Abszolút! Isten azt üzeni neked, hogy „Ne add fel! Nőj fel!” Töltsd be a nehézségek által kiszabott küldetést – légy egyre inkább az az ember, akivé Ő teremtett.”

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk.” (2Korinthus 4:17)

Beszéljetek róla

 • Hogyan hat rád érzelmileg és lelkileg a hibáztatás?
 • Milyen lépéseket kell tenned, hogy lelkileg növekedni tudj, célod teljesítése érdekében?
 • Hogyan válaszolnál annak, aki ezt kérdezné: „Miért van az, hogy egy ilyen jó embernek ilyen nehézségeken kell átmenni?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.07.)

 


Három hibát kerülj el a nehézségek idején

2015. május 13. 

„A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János 16:33b, NIV fordítás)

 

 

A nyomorúság az élet velejárója. Lesznek nehézségek az életedben! Jézus is megmondta János 16:33-ban: „A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (NIV fordítás)

Az Apostolok Cselekedetei 27-ik részében Pál apostol hajóra szállt Róma felé több fogollyal, és igen nagy nehézségekkel kellett szembenézzenek az utazás alatt, mert a szél ellenük volt. Pál figyelmeztette a vele utazókat, hogy ha elindulnak, egy hatalmas viharba keverednének, amelynek borzasztó következményei lehetnek. Úgy döntöttek, hogy mégis hajóra szállnak, és három gyakori hibát követtek el, amit mi is hajlamosak vagyunk elkövetni a nehézségek idején.

 1. Rossz tanácsra hallgatunk. „De a százados inkább hitt a kormányosnak és a hajótulajdonosnak…” (Apostolok Cselekedetei 27:11a) Isten már nemet mondott, és Pál is figyelmeztette őket, hogy ne tegyék meg. Ennek ellenére, mivel a „szakértők” szerint minden rendben volt, elindultak. Ha Isten mondd neked valamit, és a világ összes szakértője mást mondana, ne hallgass rájuk! Figyelj arra, hogy Isten mit mond!

 2. Követjük a tömeget. „… a többség úgy döntött, hogy továbbhajóznak onnan…” (Apostolok Cselekedetei 27:12a) A többség gyakran téved! Az izraeliták többsége vissza akart térni Egyiptomba, és mind tévedtek! Mások nyomása sok embert megakadályoz abban, hogy Isten akaratát kövesse.

 3. A körülményekben bízunk. „Mivel pedig déli szél kezdett fújni, azt hitték, hogy megvalósíthatják elhatározásukat…” (Apostolok Cselekedetei 27:13a). Pál figyelmeztette a többieket, hogy egy vihar felé közelednek, de mégis elindultak. Nem kellene minden olyan nyitott ajtón, amit észreveszel belépned! Nem kell minden adódó lehetőséget kihasználni! Nem kellene minden neked felajánlott munkát elfogadnod! Nem kellene randiznod bárkivel, aki elhív! Sátán is adhat megfelelő körülményeket, nem csak Isten, ezért kell mindig Istenhez kell fordulnod útmutatásért.

A fenti három hiba ismerete segítségedre lesz, abban, hogy el tudd őket kerülni, amikor nehézséggel állsz szembe a hit útján.

Beszéljetek róla

 • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy nehézségekkel szembesülsz a hit útján?
 • Gondolj egy olyan példára az életedből, amikor bajba keveredtél, mert a három közül valamelyik hibát elkövetted.
 • Hogyan szabadított meg Isten abból a helyzetből?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.06)

 


Istenre vársz? Ne félj, ne idegeskedj, ne lankadj

2015. május 12. 

 

"Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!" (Zsoltárok 103:2)

 


Amikor az álmaink beteljesedése késlekedik, sok dolgot hajlamosak vagyunk elfelejteni. Elfelejtjük, hogy mit is álmodtunk. Elfelejtjük, hogy mit tett értünk Isten, elfelejtjük jóságát, amit addigi életünk során megtapasztaltunk. Elfelejtjük, hogy Isten velünk van. Megfeledkezünk Isten erejéről.

 

Ez volt a 4-ik hiba, amit az izraeliták elkövettek a pusztában: "...nem gondoltak nagy szeretetedre, hanem engedetlenek voltak a tengernél, a Vörös-tengernél. De az ÚR megszabadította őket nevéért, hogy megismertesse hatalmát. ...De csakhamar megfeledkeztek tetteiről, nem bíztak tervében." (Zsoltárok 106:7b-8, 13)

Hihetetlen, hogy mennyire rossz volt az emlékezetük! Isten 10 csapást mért az Egyiptomban lakókra, csakis azért, hogy megmentse népét, és Izrael fiai néhány nappal később a Vörös tengernél már el is felejtették, mondván: "Mind meghalunk!" Elfelejtették mit tett értük Isten, ezt követően Isten csodát tesz, és kettéválasztja a tengert. Átsétálnak a túlsó partra, és azonnal elfelejtik ezt a csodát is és sírnak, hogy "Szomjan fogunk halni!" Isten csodával határos módon gondoskodik vízről. Az izraeliták pedig ezt is elfelejtik és panaszkodnak ismét: "Éhen fogunk halni!" Mindent elfelejtenek.

Ennek ellenére ne ítéljük őket el, mert pont ugyanezt csináljuk mi is. Amikor valamire várnunk kell, akkor úgy teszünk mintha Isten még sosem tett volna értünk semmit. Munkálkodott érted Isten a múltban? Persze hogy igen, és számíthatsz rá hogy megteszi holnap is, meg holnapután és azután is.

Ahelyett hogy elfelejtenéd, emlékezned kell Isten ígéreteire. Több mint 7000 van belőlük a Bibliában. Ha bármikor problémád van, keress egyet, például a 2 Timóteus 2:13-ban leírtakat: "Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja." Az ígéretek pedig mindig nagyobbak, mint a problémák, amikkel szembenézel!

Lehet hogy Isten még azért nem teljesítette be egy ígéretét az életedben, mert rád vár. Rád vár, hogy megtanuld, hogy ne félj, ne idegeskedj, ne lankadj, ne felejts. Azt akarja hogy mindezt megtanuld mielőtt megajándékoz.

Isten mindent megtehet azonnal, de Ő nagyban nézi a képet. Azok a dolgok, amik késnek az életedben nem pusztítják el Isten célját, hanem betöltik azt az életedben.

"Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled!" (Zsoltárok 103:2)

Beszéljetek róla

 • Mit tett Isten az életedben, ami bizonyítja hűségét?
 • Hogyan formált Isten álmaid beteljesülésének késleltetésén keresztül?
 • Hogyan kell változtatnod a hozzáállásodon, amíg Isten várótermében vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.05)

 


Imádkozz: Istenem, segíts hogy kitartsak, hogy ne adjam fel!

2015. május 11.

"Ne fáradjunk el a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben élvezni fogjuk a munkánk gyümölcsét, ha nem adjuk fel." (Galata 6:9 NIV)

discouraged-man.jpg
Amikor az életben késnek a dolgok, ne bátortalanodj el. Tarts ki. Ne add fel!

Az Izráeliek feladták, ezért nem jutottak be az Igérte Földjére. 4 Mózes 14:2-4-ben azt olvassuk, hogy: "Az összes Izráeli zúgolódott Mózes ellen... "Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban!... Választanunk kellene egy vezetőt és visszamenni Egyiptomba."" (NIV fordítás) Feladták az álmukat. Megmenekültek 400 év rabszolgaságból, de azután vissza akartak menni, mert várniuk kellett.

Mint az Izráeliek, néhány ember szívesebben élne rabszolgaságban, minthogy szembe nézzen a szabadsággal kapcsolatos félelemmel. Nem hajlandók tovább menni és dolgozni a problémán, ameddig rendbe nem teszik. Fel akarják adni. Megelégszenek a középszerűséggel az életben.

Ne elégedj meg kevesebbel, mint Isten legjobb tervével életedre. Ha ez azt jelenti, hogy keresztül kell menned a konfliktusok alagútján, menj át rajta. Az alagút közepén sötét lesz, és vissza akarsz majd fordúlni a világosba, de tovább kell menned, ameddig ki nem jössz a másik oldalon a fénybe.

Ahelyett, hogy elbátortalanodnál, légy kitartó és imádkozz!

Galata 6:9-ben azt olvassuk, hogy "Ne fáradjunk el a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben élvezni fogjuk a munkánk gyümölcsét, ha nem adjuk fel."

Ez az aratás törvénye: Mindig van egy szünet a vetés és aratás között. Vetsz az egyik évszakban, és egy másikban aratsz. Isten látni szeretné, hogy folytatod-e a földművelést, ültetést, és vetést. Ha látja életedben a kitartást, akkor elhozza az aratást. Nem fog rögtön eljönni, mert az értelmetlen lenne, ha rögtön elhozná az aratást - a jellemed nem fejlődne és a hited sem erősödne.

Jézus azt mondja Lukács 18:1-ben, hogy "Mindig imádkozzatok, és soha ne csüggedjetek el".(Phillips fordítás)

Ez a kettő lehetőséged van az életben: Imádkozol folyamatosan, vagy elcsüggedsz. Mindig tenni fogod egyiket, vagy másikat. Ha folyamatosan imádkozol, akkor nem fogsz elbátortalanodni. Ha nem imádkozol folyamatosan, el fogsz csüggedni. El fogsz bátortalanodni a problémák miatt, amelyekkel szembenézel az életedben - akár a munkában, az iskolában, vagy a családodban vannak azok. Ki kell tartanod az imádkozásban!

Mit imádkozol az életed várakozó szakaszaiban? Imádkozz, hogy "Segíts nekem kitartani, és add, hogy ne adjam fel." Isten hallani fog, és segíteni fog. Nem vagy egyedül, ezért nem kell elbátortalanodnod, akkor sem, ha valami késik az életedben.

Beszéljetek róla

 • Milyen leckéket tanultál meg amíg késett valami az életedben? Hogyan tudod alkalmazni ezt a leckét, az álmaid elérésével kapcsolatban?
 • Mit jelent folyamatosan imádkozni, vagy "mindig imádkozni"? Hogyan lehetséges ezt tenni?
 • Hogyan mutatta meg neked Isten a múltban, hogy Ő hűséges? Emlékeztesd magad azokra az élményekre, amikor elkezdenéd kétségbe vonni az Ő hűségét, a várakozás idején.   

 
(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.04.)


A várakozás alatt bízhatsz Isten időzítésében

2015. május 10.
 

“Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.” (Zsoltárok 37:7-8 LB fordítás)

Amikor keresed Isten álmát az életedre, várakozásokba fogsz botlani. Isten arra használja ezeket a várakozási időszakokat, hogy felkészítsen és próbára tegyen, hogy felkészülten találkozz bármivel ami a hited útján szembe fog jönni veled.

A legtöbbünk hajlamos bosszankodni és aggódni, amikor megvárakoztatnak minket. Kiborulunk. Panaszkodunk. Idegessé válunk. Izráel népe, Egyiptomból az Ígéret Földje felé menet Isten várakoztatása közben ugyanígy reagált: "Az úton az emberek elvesztették a türelmüket és Isten és Mózes ellen beszéltek. Panaszkodtak. (2 Mózes 21:4b-5a GNT fordítás)

Az izraeliták panaszkodása és bosszankodása voltak azok a bűnök, amik távol tartották őket az Ígéret Földjétől. Nem számított, hogy mit tett értük Isten, mindig találtak valamit amibe belekapaszkodhatnak. Nem volt vizük, ezért Isten adott nekik. Utána nem volt ennivalójuk, de amikor Isten enni adott nekik azon panaszkodtak, hogy milyen ételt kaptak. Könnyű panaszkodni, amikor várakozni kényszerülünk, ugye? Nem bánjuk, hogy várnunk kell, ha panaszkodhatunk miatta.

A Példabeszédek 19:2 azt mondja: "A türelmetlenség bajba visz." Zavaró ha te sietsz viszont Isten nem. Isten soha nem siet! A Biblia azt mondja egy nap olyan neki mint ezer esztendő és ezer esztendő mint egy nap. Ő nagyobb az időnél. Az egyik leghaszontalanabb dolog megpróbálni Istent felgyorsítani. Amikor a saját kezünkbe vesszük a dolgokat és besegítünk Istennek, bajba kerülünk.

Amikor egy álmot kapsz Istentől és eldöntöd, hogy elindulsz megvalósítani azt, de utána bekerülsz Isten várótermébe, akkor elkezdesz saját megoldásokat keresni, hogy megvalóstsd Isten álmait önállóan.

Azonban a Biblia azt mondja, hogy bízz Isten időzítésében: “Pihenj az Úrban, várj türelmesen arra, hogy cselekedjen... Ne bosszankodj és aggodalmaskodj - az csak rosszra vezet.”(Zsoltárok 37:7-8 LB fordítás)

A várakozás, pihenés lehet egy hitlépés. Azt jelenti, hogy Istenre vársz. Amikor Jézus és a tanítványok egy hajóban voltak, ami egy hatalmas viharba keveredett, Jézus tovább aludt a nagy ricsajban is, miközben a tanítványok teljesen kiborultak. Amikor felkeltették, hogy megkérdezzék: "Miért alszol ilyenkor?" azt válaszolta: "Gondoljátok, hogy Isten engedi elsüllyedni a hajót velem együtt?" A vihar alatti alvással Jézus azt kommunikálta, hogy Istenben a viharok alatt is megbízhatunk.

Amikor viharba kerülünk, hajlamosak vagyunk egész éjszaka ébren fekve dühöngeni miatta. De ez azt jelenti, hogy nem hitben járunk. Nem tudunk aludni, mert valójában nem bízunk Istenben, hogy megoldja a helyzetet. Isten azt mondja: "Ne dühöngj. Emlékezz, mindig veled vagyok és bízz az időzítésemben."

Az aggodalom csak árt neked. Ezért ne aggódj és kezdj el bízni Istenben, hogy munkálkodni fog benned és rajtad keresztül, mialatt várakoznod kell útban az álmod felé.

Beszéljetek Róla

 • Miért van gyakran bűntudatunk a pihenés miatt?
 •  Mit gondolsz, mire akar Isten megtanítani, miközben várakozni kényszerülsz? Mit tanultál magadról és Istenről az általa eltervezett várakozás alatt?
 • Mi az az egy dolog, amin változtatnod kell az időbeosztásodban vagy az elvárásaidban ahhoz, hogy ne ess kísértésbe arra, hogy siettesd Istent a hited ezen szakaszában?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.03.)


Néha Isten szándékosan késlelteti az álmaidat

2015. május 09. 

„Emlékezz vissza, hogyan vezetett az ÚR a pusztában végig a 40 éven át, alázatban tartott, és próbára tett, hogy megismerjen, mit válaszolsz, igazán engedelmeskedsz-e neki, vagy sem.” (V Mózes 8:2 – TLB fordítás)

Az álmok sosem válnak valóra azonnal. Mindig van egy várakozási időszak. Ábrahámnak az volt az álma, hogy egy hatalmas nép atyja lesz, és 90 évet várt, mielőtt azt mondhatták róla, hogy van egy fia. Noé álma egy bárka építése volt, de ez 120 évébe került neki.  Az Izraeliták kijöttek Egyiptomból, aztán 40 évig vándoroltak körben a pusztában, mielőtt beléptek volna az Ígéret Földjére, bár az csak kb. kétheti járásra volt Egyiptomtól.

Éppen úgy, mint az Izraeliták, néha mi is szándékosan késleltetve vagyunk. Isten arra használja a késést, hogy felkészítsen. Minden álomnak vannak nehézségei.  Isten arra használja a késést, hogy felkészítsen ezekre a nehézségekre. Isten tudta, hogy ha az Izraeliták felkészületlenül mennek harcba, akkor nem tudják majd kezelni ezt a helyzetet, így kellet nekik ez az idő felkészülni arra, ami előttük állt.

Isten arra is használja a késést, hogy próbára tegyen minket. V Mózes 8:2-ben azt mondja a Biblia: „Emlékezz vissza, hogyan vezetett az ÚR a pusztában végig a 40 éven át, alázatban tartott, és próbára tett, hogy megismerjen, mit válaszolsz, igazán engedelmeskedsz-e neki, vagy sem.” (TLB fordítás)

Amikor tehát késleltetve van az álmod, mit válaszolsz rá?

Ne félj!

Ez az első hiba, amit az Izraeliták elkövettek. V Mózes 1:28 azt mondja: „Miért kellene oda mennünk? Félünk. A férfiak, akiket kiküldtünk, azt mondják, hogy azok az emberek erősebbek és magasabbak nálunk.” (GNT fordítás) Az Izraelitáknak volt elég hitük kijönni Egyiptomból, de nem volt elég hitük belépni az Ígéret Földjére. Féltek.

A félelemmel az a probléma, hogy a pusztában tart. Meghosszabbítja a késést. Közületek sokak álma sohasem teljesül be, nem Isten miatt, hanem saját magatok miatt, mert nem mertek hitben lépni.

A félelem ellenszere, hogy Isten jelenlétére összpontosítasz. Felismered, hogy Isten veled van. Amikor félsz követni az Istentől kapott álmodat, akkor Isten jelenlétére kell fókuszálnod. Ő azt mondja:  „Ne félj, én veled vagyok!”  (Ézsaiás 41:10a – TLB fordítás) Ő most veled van. Veled is volt, és veled fog lenni mindig.

Néhányan közületek épp most vannak a késleltetés szakaszában. Imádkoztatok valamiért, és még nem történt meg. Lehet arról kezdtek gondolkozni, hogy Isten elfelejtett titeket.

Isten nem feledkezett meg rólatok! Szándékosan késleltet. Isten tudja min fogtok keresztül menni. Fel akarja építeni a jellemeteket, és meg akar tanítani, hogy bízzatok benne. Számíthattok rá, számíthattok a segítségére. Ne féljetek!

Beszéljetek róla
Hogyan tette próbára Isten a hiteteket, amely lelki növekedést hozott az életetekbe?
Milyen félelmeitek vannak Isten vezetésével kapcsolatban, vagy mi az, amit kérhet tőled, hogy megtegyél?
Hogyan mutathatod meg Istennek, hogy bízol benne ma és a jövőben?

(Daily Hope by Rick Warren – 2015.05.02)
 


Négy döntés, amely meghatározza küldetésedet

2015. május 08.

 „Ha képtelen vagy az összeszedettségre és mindenben határozatlan vagy, ne gondold, hogy bármit is kaphatsz az Úrtól.” (Jakab levele 1:7-8, GNT fordítás)

Dr. Seuss: Zode az úton (The Zode in the Road) című költeményében a fiatal Zode útelágazáshoz érkezik, és igen sok időt tölt azzal, hogy eldöntse, merre folytatja útját. Azon töpreng, hogy míg az egyik út talán túlságosan is forró, addig a másik túl hűvös. Az egyik túl magas, a másik túl alacsonyan fekszik. Zode a fejét vakargatva meghozza a döntést, biztonsági játékos marad, és elhatározza: egyszerre indul el mindkét úton.

Ez pedig azt jelenti, hogy Zode sehova nem jut el.

Milyen döntést kell most meghoznod? Esedezve kérlek: tégy valami nagyszerűt az életeddel. Ne légy Zode. Ne pazarold el az idődet. Ne engedd, hogy bekebelezzen a középszerű élet. Ne csak létezz! Hozd meg a döntést, amely meghatározza küldetésedet.

Létezik négy, egész életre kiható döntés, amelyet minden egyes embernek meg kell hoznia:

 1. Elköteleződés Krisztus és az ő családja mellett. Ha nem tetted még meg, mire vársz? A nem döntés is döntés.
 2. Elköteleződés olyan szokások mellett, amelyek a szellemi növekedésedet szolgálják. Ne légy tesze-tosza, langyos, felszínes keresztény. Menj, légy minden, aminek csak az Úr látni akar.
 3. Használd minden talentumod, ajándékod, képességed és tapasztalatod arra, hogy Istent és másokat szolgálhass. Néhányan közületek még mindig a kispadon ülnek, és arra várnak, hogy elkezdhessenek játszani.
 4. Mesélj másoknak Jézus Krisztusról. Miután megismerted az evangéliumot, hírvivőnek kell lenned, hogy mások is meghallják az örömhírt.

  „Ha képtelen vagy az összeszedettségre és mindenben határozatlan vagy, ne gondold, hogy bármit is kaphatsz az Úrtól.” (Jakab levele 1:7-8, GNT fordítás)

A döntés a tiéd!

Beszéljetek róla

 • Mit gondolsz, miért hagyja Isten, hogy dönthessünk a küldetésünkről?
 • Történt már olyan, hogy a határozatlanságod és a késlekedésed visszatartott attól, hogy valami nagyszerűt cselekedj az Úrért?
 • Milyen döntést vár tőled Isten a mai napon? Hogyan fogsz rá válaszolni??

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.01.)


 

Hat lépés a biblikus döntéshozáshoz

2015. május 07. 

"Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)

proverbs_1.jpg

Isten azt az álmot adta Mózesnek, hogy kivezeti Izráel fiait a 400 éves rabszolgaságból, de Mózesnek döntést kellett hoznia, hogy szembeszálljon a fáraóval. Isten Noénak azt az álmot adta, hogy megmenti a földet az özönvíztől, de Noénak döntést kellett hoznia, hogy megépíti a bárkát. Isten Ábrahámnak azt az álmot adta, hogy egy új nemzetet építsen, de Ábrahámnak meg kellett hoznia azt a döntést, hogy hátrahagy mindent és elindul az ismeretlenbe.

Akárcsak ezeknek az embereknek, soha nem fog valósággá válni az életedben Isten álma, amíg nem jutsz el odáig, hogy döntést hozol és kilépsz hitben.

Akár karrierről, házasságról, pénzügyekről, egészségről vagy gyerekekről van szó, van egy nagyon egyszerű, jól működő terv arra nézve, hogyan hozz meg biblikus döntéseket, amelyek meg fognak tartani téged az Isten életedre szóló álma felé vivő úton.

 1. Imádkozz iránymutatásért. Mielőtt bármi mást tennél, ismerd meg Isten perspektíváját a témában. "Az ember, aki magában bízik, ostoba! De azok, akik Isten bölcsességét használják, biztonságban vannak." (Példabeszédek 28:26, TLB fordítás)
 2. Ismerd meg a tényeket. Nincsen ellentmondás a hit és a tények között. Tudj meg mindent, amit csak lehet, mielőtt döntést hozol. A Példabeszédek 13:16 ezt mondja: "Mindenki, aki megfontolt, ismerettel cselekszik." (NIV)
 3. Kérj tanácsot. Beszélj valakivel, aki már hozott hasonló döntést, olyan barátokkal, akik ismerik a gyengeségeidet. "Minél több jó tanácsot kapsz, annál biztosabban fogsz győzni." (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás)
 4. Számolj a költségekkel. Minden döntésnek van egy árcédulája, időbe, pénzbe, energiába, megítélésbe, tehetségbe és erőforrásokba kerül. A Példabeszédek 20:25 ezt mondja: "Csapdába esik, aki valamit hirtelen ajánl fel, és csak később gondolja meg, mit fogadott." (Új fordítás) Amikor az emberek arra kényszerítenek, hogy hozz döntést, nem baj, ha azt mondod: "Térjünk vissza rá később". Sokkal fontosabb, hogy bölcs döntéseket hozni, mint gyorsakat.
 5. Készülj fel a problémákra. Hittel számíts a legjobbra. Számíts Istenre, hogy munkálkodni fog az életedben. De készülj fel a problémákra is, amelyek minden döntésnek részei. Salamon azt mondja a Példabeszédek 22:3-ban "Egy megfontolt ember látja előre a nehézségeket, és felkészül rájuk, az ostoba vakon megy előre, és szenved a következmények miatt." (TLB fordítás)
 6. Nézz szembe a félelmeiddel. A maximalizmus megbénítja a lehetőségeket. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy véghezvigye az akaratát. A Prédikátor könyve 11:4 ezt mondja: "Ha a tökéletes körülményekre vársz, semmit sem fogsz megcsinálni." Bíznod kell Istenben és el kell indulni a problémáid, félelmeid és a kételyeid ellenére is.

Beszéljetek róla

 • Mit gondolsz, miért hezitálunk gyakran azon, hogy imádkozzunk és Isten irányítását kérjük nagy döntések előtt?
 • Mi a különbség aközött, hogy teszel egy hitbeli lépést, vagy, hogy biblikus lépéseket teszel, hogy bölcs döntéseket hozz?
 • A fenti lépések közül melyik a legnehezebb számodra? Imádkozz és kérd Istent, hogy segítsen benne bízni a hit útjának minden egyes lépésében.

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015.04.30.)


Napi remény

Az oldal Rick Warren (a "Céltudatos élet" című könyv szerzője) napi áhítatainak lefordított változatait tartalmazza. 

 http://napiremeny.blog.hu/

 

 Rick Warren angol nyelvű oldala

 http://rickwarren.org/devotional

 


 

Napi remény 1.