EGY IGEN FONTOS VÁLTOZÁS
Jimmy Evans tanítása 

 
 
Emlékszem, amikor egyszer veszekedtünk Karennel, milyen zaklatott voltam. Egyre csak mondogattam neki, mit érzek, és próbáltam meggyőzni, hogy hibázott, és nincs igaza. Nem jártam sikerrel, és ez csak még jobban felzaklatott.

Emlékszem, Karen egyszer csak így szólt: „Jimmy, bárcsak felvettem volna, hogyan beszéltél velem. El sem hinnéd, milyen nyers vagy ilyenkor." Én erre: „Nem vagyok nyers veled!" Ebből nem engedtem, ráadásul felemeltem a hangom. Ő meg csak nézett rám. Nem volt túl eredményes beszélgetés.
Néhány nappal később azzal kapcsolatban imádkoztam, amit Karen mondott, és a kapcsolatunkért úgy általában. Nem lehet azt mondani, hogy közel voltunk a váláshoz, de volt egy-két dolog, amit nem tudtunk megoldani. Karent leginkább azt bántotta, ahogyan beszéltem vele. Nekem pedig az volt a legnagyobb sérelmem, hogy nem figyelt rám.

Aznap reggel, miközben imádkoztam, az Úr egy olyan látást adott, ami rendkívüli módon megváltoztatott engem és a kapcsoltunkat is. Az efézusi levél ötödik részét olvastam, ahol az áll, hogy Jézus a menyasszonyát „megmossa a víznek fürdőjében az Igével". (Ef. 5,26)
Hirtelen láttam magam, amint bűneimtől beszennyezve állok Jézus előtt. Azután láttam, hogy Jézus vizet merít a kezével, és nagyon gyengéden a fejemre önti.
Nyomban megértettem, hogy Jézus egy életre szólóan elkötelezte magát arra, hogy folyamatosan megtisztít és formál engem az Igéje által. Egyáltalán nem volt nyers, durva. Éppen ellenkezőleg, nagyon gyengéd és szeretetteljes volt. Úgy, ahogy azt a harminchárom év alatt tapasztaltam, mióta Vele járok. Kétség nem fér hozzá, hogy Ő a legtürelmesebb személy, akit valaha ismertem.
Miután láttam, hogy Jézus milyen gyengéden mosott meg engem az Igéjében, nagyon bántó volt, ami utána következett. Láttam Karent gyönyörű menyasszonyi ruhájában, amin volt egy-két pecsét, és én egy locsolótömlővel próbáltam lemosni.
Az erős vízsugár fájdalmat okozott neki, és szétszaggatta a gyönyörű ruháját.
Azonnal megértettem, hogy az Úr megmutatta nekem, hogy mi a különbség az Ő természete és az enyém között, ami a kommunikációt és a mások megváltoztatását illeti. Rögtön megtértem ebből az Úrhoz, és megváltoztattam Karennel szemben a viselkedésemet.

Amikor legközelebb előfordult, hogy beszélnem kellett Karennel, elhatároztam, hogy csak egyszer mondom el, szeretetteljes módon, és a többit az Úrra bízom. Nagyon jól emlékszem arra az esetre. Karen a konyhában állt, és éppen valami olyat tett, ami nekem nagyon nem tetszett. A hűtő mellett álltam, és anélkül, hogy felemeltem volna a hangomat, elmondtam neki a véleményemet a történtekről. Aztán odaléptem hozzá, megöleltem, és kisétáltam a konyhából.
Egy vagy két nap múlva Karen elmondta, hogy látta, milyen változáson mentem keresztül, és menyire örül neki. Én is ugyanúgy. Hosszú évekig próbáltam végigerőltetni azt, amit kimondtam, és kierőszakolni az azonnali eredményt. Sajnos ez nem igazán sikerült, és csak negatív gyümölcsöket termett a házasságunknak.
Amint én megváltoztam, minden más is megváltozott. Karen egy rózsához hasonlóan virágzott, kinyílt. A kapcsolatunk rengeteget fejlődött. Eljutottam oda, hogy elmondom, mit érzek, és a többit képes vagyok az Úrra bízni. Rájöttem, hogy Ő sokkal alkalmasabb a mások megváltoztatására és a kívánt eredmények elérése, mint én. Mást is megértettem. Tudom, hogy nem minden helyes, amit ilyen összekülönbözések során gondolok, mondok, és ezeknek nem is kell az én elgondolásom alapján alakulnia. Isten hűséges, és szeretettel formál engem is ilyenkor.

Mondd el a társadnak az igazságot, a véleményedet, de szeretetben tedd, ne próbáld kikényszeríteni. Ha igazad van, az Úr társad lesz benne, és előhozza a kívánt eredményt. Ha pedig nincs igazad, hajlandónak kell lenned elfogadni, hogy esetleg te vagy az, akinek változnia kell.
Az igazság erőteljes, hatalommal bír. Nincs szüksége a segítségünkre. Csak alkalmazd szeretettel, és csodákat fogsz látni!
Az Úr áldásával!